Verlichting parkeergarage

In de Algemene ledenvergadering van december 2014 is een budget van 25.000 euro voor het aanbrengen van energiezuinige verlichting goedgekeurd. Daarna zijn offertes aangevraagd, die door Marcel van Tol in dit document zijn verzameld.

De voorkeur ging uit naar het vraaggestuurde systeem van Smit (kolom D). Alle armaturen van deze 900 Lunet hebben een sensor en reageren dus zelfstandig. Zo zijn minder schakelingen nodig. Het basisniveau is 25 procent (7 W). Bij kleine bewegingen schakelen ze op naar 50 % en naar 100 % (28 W) als de beweging groter wordt. Ook het dimmen -na 30 seconden- gaat in twee stappen. Twee bestuursleden en Marcel hebben dit bekeken in wooncomplex De Binderij in de staatsliedenbuurt en vonden het goed werken.

De armaturen zijn rond de jaarwisseling 2016/17 vervangen.

De T5-buis had een opname (vermogen) van 35 Watt, alle 117 samen 4 kW. Per jaar is dat 36-duizend kWh. De nieuwe lampen staan 98* % van de tijd op laag en het doorsnee-verbruik is dus 7 Watt. Het jaarverbruik voor de garage is 7-duizend kWh, een besparing van 28-duizend kWh, of 80 procent.

De VvE betaalt (vanaf 2017) gemiddeld 9 cent pet kWh voor stroom en energiebelasting. De marginale prijs is 7 cent vanwege de staffel bij de EB. De besparing ten opzichte van het huidige verbruik is ongeveer 1950 euro per jaar.

  • Eerder was de schatting 90 %, dit is te laag.

Armatuur-brand 2016

De oorzaak van het oververhit raken van het armatuur in de parkeergarage (-2,  februari ’16) zit waarschijnlijk in de connectie tussen de lichtbron en het voetje waarin het stroomcontact zit. Het voetje kan door de warmte in het armatuur in de loop der jaren meer speling krijgen, waardoor de weerstand toeneemt en de temperatuur ook.

Er zitten verschillende typen lichtbronnen in de armaturen, waaronder LED. Als de verhitting ontstaat door het contact met de voetjes, is het waarschijnlijk van minder belang wat het type is.

Alle armaturen zijn door Gebro gecontroleerd op dit euvel en nog vier armaturen moesten vervangen worden vanwege warmteontwikkeling bij een voetje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.