Vervanging tegels galerijen

De zwarte tegels vervuilen snel door vuil en water. Daarom dit verzoek : Voorkom a.u.b dat water lekt uit plantenbakken, zet er een bak of schaal onder.

update juli 2017 – het verhaal begint onderaan

In december belde de hovenier over een schikking. Hij bood een korting van 500 euro en dat wezen wij af met “We hebben de komende twintig jaar tegels die vuil opzuigen en alleen machinaal te reinigen zijn”. Wij vroegen om 3500 euro korting en dat wees hij af.

Een deskundige van De Geschillencommissie kwam op 9 februari kijken, de hovenier was ook aanwezig. De deskundige zag niet veel in mijn argument dat ze slecht schoon te maken zijn. Hij zei

  • Deze vervuiling is gekomen na de aanleg. Dat klopt maar ons bezwaar is anders.
  • Er komt geen hemelwater op daarom is het oppervlak te droog. In een tuin blijven tegels van onderop vochtig. Dat hadden wij graag voor de koop gehoord.

De hovenier zei

  • Dit zijn goedkopere tegels, een andere kwaliteit. Maar we hebben gehoord dat ze geschikt zijn voor dit gebruik.
  • De tegels lagen er al lang voor de opdracht. Dit pleit in ons nadeel; door de plek (uit de loop, niet bij een woning) werden ze minder bevuild.

deskundigenrapport G-Cie | brief jurist aan geschillencie 13 maart

Op 15 maart was de hoorzitting, in Den Haag. Ik kreeg voldoende gelegenheid om te benadrukken dat de tegels niet schoon te houden zijn, en de verkeerde informatie hierover.

Dat de tegels er al lang lagen kwam ook aan de orde. De voorzitter had interesse in de brochure-tekst, hij ging hem even kopiëren.

Op 27-3 kwam uitspraak . De commissie wijst de klacht af, de hovenier krijgt het bedrag (8000 euro) uit het depot betaald.

Het is jammer dat de commissie onze hoofdklacht negeert. De kern vinden we in het rapport

Aannemer erkent dat door het verwerken van split langs de randen van de tegels, er wat stof op de tegels achtergebleven is, wat vlekken veroorzaakte.

Hoe kan stof vlekken veroorzaken ?

We gaan de uitspraak niet aanvechten bij de rechtbank.

Verder moeten de bewoners de tegels schoon houden.

Klaverdrie zal ze dit jaar grondig reinigen.

 

update december

De tegenpartij nam contact op met het bestuur om over een schikking te spreken. Zijn aanbod: een korting van 500 euro en het goed leggen van instabiele tegels. Wij wensen een veel hogere korting, omdat we de komende twintig jaar tegels hebben die vuil opzuigen en alleen machinaal te reinigen zijn.

update oktober

Het reinigen met een schrobmachine (mei) bleek minder effectief dan verwacht. Daarom zetten we de procedure voort.

De tegenpartij had eind april de tegels laten beoordelen door Tuinvisie, de leverancier. Die kwam tot de volgende conclusies en aanbevelingen:

● De kleur van de tegels is zoals de tegels horen te zijn.,
●Door het stof wat, tijdelijk, van het natuursteen afkomt lijken de tegels wat vervuild. Dit geeft een lichtere tint op de tegels.
●Daarnaast zullen de tegels altijd een iets lichtere teint houden, doordat de galerijen niet blootgesteld worden [] aan hemelwater wat de tegels een diepere teint geeft.
●Verder zien de tegels over de gehele galerijen er hetzelfde uit, als de proeftegels die ugelegd hebt voordat u opdracht hebt gekregen om de volledige gallerijen te vervangen.
●Tuinvisie stelt dat de Furora tegels voldoen aan de eisen en dat hoveniersbedrijf Meijers in deze niets te verwijten valt.

Vanwege de vakanties bleef de zaak rusten tot medio augustus.

Onze jurist stelde toen voor om de zaak voor te leggen aan de Geschillencommissie. Het bestuur stemde daarmee in en we wachten nu op bericht van de commissie.

 

update 10 mei 2016

Een positieve draai: huismeester Wim kon met een spons + water de tegels goed schoon krijgen, te zien tussen 74 en 72 (3e). Met een schrobmachine kan hij alle galerijen doen.

Enkele randen zijn beschadigd en (ook op 1 en 2) tegels liggen onvast, dat bespreken we met de hovenier. ]

Zoals gemeld in de nieuwsbrief van 15-2 voldoen de nieuwe tegels op de buitengalerijen 3, 4 en 5 niet aan de verwachtingen, ook na herhaalde reinigingspogingen. De vlekken bleven. Het bestuur heeft een jurist ingeschakeld (via de rechtsbijstandverzekering) om alsnog nieuw-uitziende tegels te krijgen.

Furora antra op derde
Furora antra op derde

Daarbij sturen we aan op een ander type tegel, omdat deze Furora antra vuil of vocht lijkt op te nemen. De folder stelt: “voorzien van een duurzame coating”, en “slijtvaste, basalt toplaag, hierdoor zijn ze eenvoudig in onderhoud”. Ook de twee tegels die we recent kochten om te vergelijken zijn niet egaal donkergrijs (in trappenhuis lage poort).

Dat andere type zou de antraciet-variant van de tegels (Strada) op 1 en 2 kunnen zijn.

Strada grijs op eerste
Strada grijs op eerste

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.